Psihoterapia in grup este din ce in ce mai luata in considerare pentru a obtine solutia la o problema pe care o impartasesc mai multi oameni. Acest tip de terapie consta in cunoasterea unui grup mic de indivizi care au mai vorbit deschis despre problemele lor. Particularitatea acestei terapii este aceea ca e condusa de un psihoterapeut, care este responsabil de sanatatea mentala a fiecaruia dintre membrii care participa la terapie.

Cei ce au participat la o psihoterapie in grup spun ca recuperarea este mult mai usoara si satisfacatoare, din moment ce recunoasterea ca aveti o problema si ca altii au aceleasi sentimente ca dvs. este de nedescris, deoarece ei reusesc sa raspunda pozitiv tratamentului si, de asemenea, simt ca pot conta pe ajutorul unora care stiu ce simt.

Acest tip de terapie este deseore folosit pentru a trata multiple tulburari, printre cele mai populare fiind tulburarile de personalitate, traumele cauzate de boli cronice sau serioase, problemele legate de alti oameni, pierderea celor dragi sau orice alta trauma, plus anxietate si depresie.

Care este originea psihoterapiei in grup?

Stilul de terapie in grup a fost incorporat in mod activ in anul 1930, cand psihiatrul american Louis Wender a descoperit un mod inovativ de a se avantaja de timpul cu pacientii sai, din moment ce putea trata mai multi indivizi in acelasi timp, pe langa ca asta putea genera un profit mai mare.

Cu toate ca la inceput acest stil de terapie a fost folosit de multi psihologi si psihiatrii poentru a trata un numar mai mare de pacienti intr-un timp scurt, adica a fost folosit pentru a optimiza timpul de lucru si a mari profitul. Abia in 1953 in Europa au reusit sa sistematizeze psihoterapia in grup si au permis sa fie autorizata doar cand o terapie individuala nu poate fi platita de pacient.

Ce este o sesiune de psihoterapie in grup?

O sesiune de psihoterapie in grup nu este foarte diferita de un grup de sprijin sau o sesiune individuala deoarece ei folosesc metodele care se potrivesc cel mai bine indivizii si grupul. In primul rand, trebuie luat in calcul ca un grup pentru acest tip de terapie trebuie sa fie cumpus din 5-10 persoane. Daca mai multi membrii sunt inclusi, terapia poate sa nu fie foarte eficienta.

Durata unei sesiuni variaza intre o ora si o ora si jumatate, in acest timp pacientii trebuie sa isi exprime complet onest si transparent toate experientele, sentimentele, ideile, emotiile si reactiile la anumite situatii. Eficacitatea terapiei se bazeaza pe angajamentul grupului de a se ajuta reciproc, astfel incat ei sunt si asistenti pentru colegii lor. In plus, ei impartasesc experiente si modurile eficiente de a-si rezolva problemele, in acest fel ei vor ajuta si pe altii. Succesul grupului variaza in functie de metodele folosite, deoarece nu exista standarde pentru toate grupurile, si nivelul de angajare al fiecaruia.

Mesaje similare: