Nu există niciun răspuns simplu la întrebarea cu cât vor dura bateriile auto. Cu toate acestea, este posibil să oferim generalizări bazate pe ani de experiență în industrie. Durata de viață a bateriei auto diferă în funcție de factori, inclusiv vibrații, timp și căldură.

Căldură

Căldura ajută reacția chimică pe care o folosesc bateriile pentru generarea de electricitate. De asemenea, crește rata de degradare a bateriei. Într-un climat nordic mai rece, bateriile pot dura 5 ani sau mai mult. Cu toate acestea, în localurile fierbinți, în jur de 3 ani este mai frecventă.

Bateriei auto
Încărcarea bateriei auto

Mai mult, bateriile trăiesc într-un mediu dur subteran, unde temperaturile pot depăși 200 de grade Fahrenheit. Pentru a lupta împotriva căldurii, producătorii de mașini pot monta bateria în zone izolate, mută bateria în afara compartimentului motorului sau instalează scut termic, adesea sub podeaua portbagajului sau a scaunului din spate.

Timp

La fel ca ființele umane, bateriile de mașini îmbătrânesc de-a lungul timpului și au o durată de viață finită. Chiar și într-o stare perfectă de funcționare, bateria mașinii se deteriorează până nu oferă suficientă putere pentru a porni motoarele. Modelele de utilizare a mașinii contribuie, de asemenea, la îmbătrânirea bateriilor.

Cum să verifici și să schimbi o bateriei auto?

Mașinile care sunt conduse mai ales în călătorii scurte s-ar putea să nu le permită bateriei să se încarce complet și bateriile din mașinile parcate pentru o perioadă prelungită de auto-descărcare. În astfel de situații, utilizarea încărcătorului de întreținere poate menține bateria complet încărcată, precum și prelungi durata de viață.

Vibrație

Vibrația este un alt factor în viața unei baterii auto, care provoacă piese interne ale bateriei sau defecțiuni fizice. Pentru a reduce efectele de vibrație, hardware-ul special fixează bateriile în loc și le împiedică să se miște. O menținere slabă sau scăderi pot reduce durata de viață a bateriei.

Bateriei auto
Bateriei auto Bosch

Alte lucruri de luat în considerare

În afară de considerentele menționate mai sus, un sistem de încărcare funcționat defectuos poate reduce și durata de viață a bateriei. Supraîncărcarea sau încărcarea persistentă crește îmbătrânirea bateriei auto. Alte mașini noi cu baterii AGM sau cu absorbant din sticlă absorbantă necesită controlul ratelor de încărcare pentru o durată de viață optimă a bateriei, iar producătorul auto poate modifica strategia de încărcare pe măsură ce bateria auto îmbătrânește. Permitând bateriei mașinii să moară complet va duce o bucată uriașă din durata de viață, chiar dacă poate fi reîncărcată sau pusă din nou în service.

Tipul de baterie pe care îl alegeți pentru mașina dvs. poate varia. Bateriile pot fi fie design AGM mai avansat, fie plumb-acid convențional. Multe mașini aflate pe drum în aceste zile folosesc baterii convenționale. Cu toate acestea, mai multe modele folosesc bateriile AGM, care sunt rezistente la deversare și pot gestiona reîncărcarea și descărcarea repetată, ceea ce se întâmplă la vehiculele cu sistem de oprire și pornire a motorului pentru a stimula consumul de combustibil. Întrucât sistemele de încărcare sunt optimizate pentru tipul de baterie, se recomandă înlocuirea unei baterii cu același tip provenit din fabrica sa auto.

Concluzia

Dacă o mașină necesită o baterie nouă, cumpărați întotdeauna una de la vânzătorii cu volum mare, cu stoc proaspăt. Nu doriți o baterie care a pierdut o parte din viața de serviciu stând pe raft. Căutați o baterie cu o garanție extinsă de înlocuire completă. O baterie de calitate oferă înlocuire gratuită timp de 3 sau mai mulți ani, dacă există o problemă în perioada respectivă. Garanțiile care intră mai devreme în perioada de înlocuire nominală ar necesita plăți parțiale pentru a înlocui bateria auto atunci când expiră termenul de acoperire completă.

Mesaje similare: